Artikelen
Hidden Beauty: meer dan graffiti alleen

ARTIKEL

Terwijl het gebouw langzaam transformeert in een robot, meandert een rivier van e-waste door de ruimte, met daartussen zitbare letters en gepimpte Piet Hein Eek’s – de expositie Hidden Beauty, komend weekend te beleven in de spoelruimte van de Schellens fabriek, bewijst dat straatkunst veel meer is dan graffiti alleen.

Niels en Emil (foto: Lisa Klappe)

Initiatiefnemers Niels Wildenberg en Emil van der Wijst zijn er maar druk mee. Nadat ze in het najaar besloten om Eindhoven een straatkunstevenement rijker te maken, puilen de agenda’s meer dan uit. Vooral de laatste weken, zo vlak voor de aftrap, draaien ze overuren. Goed, er begint nu vorm in te komen. Maar er moet ook nog veel geregeld worden: een complete bar en winkel inrichten, de geluidsinstallatie aansluiten, alle deelnemers ontvangen en installeren…

Gelukkig krijgen ze hulp van anderen. Van studio Space3 bijvoorbeeld, die een fraaie catalogus in elkaar heeft gestoken. Maar ook van meubelgoeroe Piet Hein Eek, die meubels voor de creativiteit beschikbaar stelt. En van Dynamo, want deze expositie is een side event van graffitifestival Step in the Arena, dat hetzelfde weekend plaatsvindt in de Berenkuil.

Interactief, inspirerend en onthullend

Gelukkig lijkt al dat harde werken de moeite straks meer dan waard. Een stuk of vijftien toppers uit de internationale street art scene zijn uitgenodigd om drie dagen lang hun kunsten te vertonen in het monumentale fabriekspand aan de Vestdijk.

Opvallend genoeg komt daar geen bestaand werk aan te pas. Nee, alles wordt ter plekke, dus nog tijdens de expositie bedacht en gemaakt. Dat geeft Hidden Beauty een wel heel bijzonder karakter. Bezoekers zien met eigen ogen hoe het maakproces verloopt, maar kunnen de artiesten ook lastigvallen voor tekst en uitleg. Da’s interactief, inspirerend en onthullend tegelijk.

Megarobot en zitmeubels

Deze week druppelen de deelnemers een voor een binnen om alvast voorbereidingen te treffen. Daaronder collectief Klub7 en illustrator SatOne uit Duitsland. Maar ook spuitlakmeester Belin uit Spanje. En Booyabase uit eigen land, dat grafisch werk en traditionele schildertechnieken combineert. Super-A en Zedz, net terug uit Peru, zijn al van de partij en volop in de weer. De een staat bakstenen te frasen voor een megagrote robot, de ander zaagt MDF aan stukken voor speciale zitmeubels in de vorm van letters. Daarop kan het publiek straks op ‘t gemakje toekijken hoe een en ander ontstaat.

Meer dan graffiti

Opgeteld belooft het een bonte verzameling van illustratief, surrealistisch, driedimensionaal en recyclebaar werk te worden. Alles mag, zolang het maar geen letters zijn. Dat wil zeggen: geen reguliere spuitbuscreativiteit, ook al zijn de meeste deelnemers juist daar ooit mee begonnen.

Raakvlakken met de traditionele graffiti zijn er natuurlijk wel. Niet voor niets vindt tegelijkertijd ook Dynamo’s graffitifestival plaats. De samenwerking zal naar verwachting een trektocht van liefhebbers naar de lichtstad veroorzaken. Maar ook niet ingewijden zijn natuurlijk van harte welkom om zich te vergapen aan die kleurrijke pracht en praal.

Gratis entree

Overigens valt er tijdens het weekend meer te beleven: zo speelt het Eindhovense Tigre Blanco live muziek tijdens de officiële opening van de expositie op zaterdagavond, zijn er dj’s, breakdancers, natjes en droogjes van de barbecue, en een winkel waar T-shirts, boeken, zeefdrukken en allerhande leuke goodies kunnen worden aangeschaft.

Meer weten? Kijk op de blog van Hidden Beauty en de website van Step in the Arena voor alle details, data en openingstijden. De entree is alle dagen gratis.

LAATST GEWIJZIGD

24/02/2017 - 00:54

InhoudsTypen

Disciplines

Locaties