Artikelen
Zaagtandverband

ARTIKEL

Zaagtandverband combineert community art, urban art en erfgoed in één project. Hierin staat een oude wand van de BerghOss tapijtfabriek centraal. Waarom is deze wand zo bijzonder? De zaagtandwand is een gezichtsbepalende wand die volgens de Osse politiek en inwoners niet mag verdwijnen.
Wand tbv project Zaagtandverband

De wand staat voor veel Ossenaren symbool voor het begin van het Osse industriële tijdperk. In een deel van de oude fabriek is inmiddels een hotel en het sterrenrestaurant Cordial gehuisvest. Het overgrote deel van het complex is echter gesloopt om ruimte te maken voor een nieuwe jonge wijk in het Osse stadscentrum. In het ontwerp van de woningen, bestrating en straatmeubilair verwijst de architect naar het verleden van deze bijzondere plek.

Er is besloten dat het nog bestaande deel van deze wand niet gesloopt gaat worden. Een nieuwe bestemming voor deze wand blijft voorlopig onderwerp van discussie. Omdat de verwachting is dat de besluitneming over de bestemming van de wand nog minimaal drie jaar zal duren, heeft de gemeente de wand geconserveerd. Er is een mogelijkheid dat het museum Jan Cunen op deze plek haar nieuwe onderkomen zal krijgen. Vandaar dat deze plek voor het museum een extra lading heeft.

De bewoners van het Berghkwartier kijken nu aan tegen een witte afgetimmerde wand waar voorlopig geen verandering in komt. Dat leek ons een uitgelezen kans op het realiseren van een kunstwerk van ruim 250 m2.

Zaagtandverband is een project wat meerdere resultaten op gaat leveren. Het tastbare deel is natuurlijk het kunstwerk van ruim 260m2 wat door 4 kunstenaars gemaakt wordt en waaraan leerlingen uit het VO meegewerkt hebben. Op 1 juni a.s. starten de kunstenaars met het beschilderen van de wand. Het ontwerp wat hiervoor gebruikt is wordt op dit moment ontwikkeld en komt voort uit elementen van ontwerpen die door de scholieren zijn gemaakt. In het ontwerp kan iedere deelnemende school elementen terug vinden die zij zelf bedacht hebben.

Doordat we gekozen hebben voor graffiti is het een laagdrempelig project geworden wat naadloos aansluit bij de belevingswereld van de jongeren. De stap naar het Stadsarchief kost de deelnemers dan ook geen enkele moeite en duiken enthousiast in het verleden van Oss op zoek naar inspirerend materiaal wat ze kunnen gebruiken in hun ontwerp. Ook voor Muzelinck (het centrum v.d. kunsten in Oss) levert dit project nieuw cursusaanbod op. Enerzijds ontstaan vanuit de vraag van leerlingen en anderzijds vanuit het enthousiasme vanuit de kunstenaars. Voor het centrum v.d. kunsten een kans om meer voet aan de grond te krijgen bij een lastig te bereiken doelgroep.

De kunstenaars die meedoen aan dit project hebben bij Muzelinck hun werk geëxposeerd onder de naam Benching Saved My Life. Een andere spinoff van dit project is de beschildering van een oude ijssalon in het centrum van Oss. Kunstenaars die betrokken zijn bij Zaagtandverband gaan tijdens het WATT-festival (www.wattisoss.nl) de ijssalon volledig beschilderen. Aan dit soort initiatieven merken we dat graffiti gezien wordt als een gerespecteerde kunstvorm. 

Zaagtandverband

Raadhuislaan 18

5341 GM Oss

0412 - 62 37 27

5340 AV Oss

info@zaagtandverband.nl

www.zaagtandverband.nl

 

BRON

Artikelen
Artikel | Updated:
Gemeld door: Warner Werkhoven

POSTS

Casus
Warner Werkhoven | Casus | 8 years 3 weeks ago
Last comment:
Skateparken hebben zich ontwikkeld tot creatieve en sportieve clusters binnen de urban culture en hebben hun maatschappelijke waarde bewezen. Hun toekomst is alleen nog steeds onzeker door kortlopende afspraken mbt financiering en huisvesting en ze hebben organisaties die zwaar leunen op...

LINKS

MEDIA

Afbeeldingen
Zaagtandverband (Oss)
Zaagtandverband (Oss)
Afbeeldingen
Zaagtandverband (Oss)
Zaagtandverband (Oss)

LAATST GEWIJZIGD

29/11/2012 - 16:09

InhoudsTypen

Disciplines

Locaties